Niciun fel de hrană nu este dovedit a preveni sau vindeca orice tip de cancer, inclusiv cancerul de sân. Acum, vestea bună: există multe alimente care pot stimula sănătatea generală și pot reduce riscul de apariție a cancerului la sâni.
Excesul de greutate este unul dintre principalii factori de risc pentru cancerul de san, asa ca mancatul sanatos si pierderea in greutate sunt primii pasi excelenti in reducerea riscului de cancer de san.
Inflamația este de asemenea legată atât de cancerul de sân cât și de supraponderabilitate, motiv pentru care este indicat consumul de alimente care te poate ajuta să păstrezi nivelul de zahăr din sânge și inflamația sub control.
Următoarele produse alimentare sunt indicate în acest sens:
Ulei de masline
Pe lângă toate celelalte beneficii pentru sănătate legate deja de uleiul de măsline, grăsimea sănătoasă poate fi utilă și în reducerea riscului de cancer la sân.
Un studiu din 2015 a constatat că adăugarea a 4 linguri de ulei de măsline extra virgin la o dietă bogată în fructe și legume ar putea reduce riscul de cancer mamar cu 68%.
Si asta nu este tot: uleiul de masline poate avea un beneficiu suplimentar in ceea ce priveste densitatea sanului, care este un alt factor de risc pentru cancerul de san.
Un studiu efectuat in 2014 la peste 3500 de femei a constatat că, consumarea a câte 1,5 linguri de ulei de măsline în fiecare zi a fost asociată cu o densitate mai scăzută a sânilor.
Peşte
Somonul, sardinele și macroul sunt toti pesti sugerati să fie adăugați in dieta ta, pentru ca acestia sunt surse bune de acizi grași omega-3.
Omega-3 ajuta la scaderea inflamatiei in organism. De asemenea, se pot consuma nuci și semințe Și, la fel ca uleiul de măsline, consumul mai mare de omega-3 poate fi legat de o reducere a densității sânului, potrivit unui studiu din 2014 privind cauzele și controlul cancerului.
Fructe si legume
Dietele pe bază de plante sunt asociate cu un risc mai mic de cancer mamar. Și există câteva motive posibile: cu cât mai mulți antioxidanți intr-o dietă, cu atât riscul de cancer mamar este mai mic, potrivit unui studiu din 2015. De asemenea, fibrele găsite în fructe și legume ar putea să-și combine capacitatea de a diminua riscurile.
Se recomandă consumul de legume crucifere (broccoli, varză și conopidă), toate legumele (ceapa, prazul și usturoiul) și ciupercile asiatice (Shiitake, negru chinezesc și stridiile).
În ceea ce privește fructele, este recomandat consumul doar soiuri cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi fructele de pădure, și limitarea fructelelor cu conținut ridicat de zahăr, cum ar fi bananele, ananasul și mango-ul, astfel încât să se mențina nivelul normal de zahăr din sânge.
Soia
Probabil că te gândești: “Dar am crezut că soia a fost legată de creșterea riscului de cancer la sân!”
Da, soia are compuși asemănători estrogenului, iar estrogenul a fost legat de unele forme de cancer.
Insa alimentele din soia nu provoacă cancer la sân. (Suplimentele de soia ar putea fi mai puțin sigure, dar de ce ai consuma soia în acest fel când poți să o mănânci pe edamame prăjite?).
De fapt, mai multe studii au asociat soia cu un risc redus de cancer mamar. Cu toate acestea, există o excepție: dacă esti purtător al genei BRCA2, soia vă poate crește riscul, conform cercetării din 2013, publicată în Jurnalul American de Nutriție Clinică, care a constatat că produsele din soia au redus riscul la transportatorii de cancer mamar, cei care poartă mutația BRCA2.
In general, te poti bucura de soia ca parte a unei alimentații sănătoase fără teama că aceasta sa provoace cancer la sân.
/**
* RECOMMENDED CONFIGURATION VARIABLES: EDIT AND UNCOMMENT THE SECTION BELOW TO INSERT DYNAMIC VALUES FROM YOUR PLATFORM OR CMS.
* LEARN WHY DEFINING THESE VARIABLES IS IMPORTANT: https://disqus.com/admin/universalcode/#configuration-variables*/
/*
var disqus_config = function () {
this.page.url = PAGE_URL; // Replace PAGE_URL with your page's canonical URL variable
this.page.identifier = PAGE_IDENTIFIER; // Replace PAGE_IDENTIFIER with your page's unique identifier variable
};
*/
(function() { // DON'T EDIT BELOW THIS LINE
var d = document, s = d.createElement('script');
s.src = 'https://colica-renala.disqus.com/embed.js';
s.setAttribute('data-timestamp', +new Date());
(d.head || d.body).appendChild(s);
})();