O prietena și-a exprimat o data frustrarea cum că mama ei nu mai putea sta in picioare si nici in pozitie dreapta.

 

Ea a atribuit in mod nepriceput ca mamei acest lucru i se datora comoditatii , dar in realitate, osteoporoza a provocat fracturi prin compresie, care a prăbușit partea din față a vertebrelor .

 

Atunci cand osteoporoza slabeste vertebrele, ele devin treptat în formă de pană, creând curba pronunțată în partea din spate de sus, care este adesea numita “bizonul văduvei.”

 

Osteoporoza este comuna, si apare la 10 % dintre adultii de peste 50 de ani, potrivit unui studiu publicat în 2014. Dar nu este o parte inevitabilă a îmbătrânirii.

 

Oasele sunt structuri dinamice, remodelandu-se în mod constant, prin adunarea și scăderea materialului. În a treia decadă a vieții, masă osoasă atinge varful.

 

După aceea, este un proces de reducere , care la femei accelereaza dupa menopauza datorita scaderii nivelului de estrogen.

 

Barbatii mai in varsta pot dezvolta, de asemenea, osteoporoza, desi pierderea de masa osoasa incepe mai tarziu la bărbați. în jurul valorii de 65 de ani sau 70.

 

In afara de varsta, factorii de risc includ pe cei cu un istoric familial al acestei conditii, cei mici si subtiri, de asemenea si pe cei care fumeaza, consuma alcool prea mult, și pe cei inactivi fizic.

 

Calciu, vitamina D si oasele tale

 

Un alt factor de risc pentru osteoporoza este sa nu ai suficient calciu in dieta, acest mineral care face ca oasele sa fie puternice și ajută, de asemenea, in functiile corpului, cum ar fi nenumaratele contracții musculare și de transmitere a semnalului nervos.

 

Atunci când nivelurile sanguine de calciu scad, oasele tale “renunta” la calciu pentru a restabili nivelul normal.

 

Oasele sunt ca un cont de economii mineral: Dacă păstrați scaderea de calciu si alte minerale, oasele vor slăbi.

 

De ani de zile, medicii au sfătuit persoanele în vârstă să ia suplimente de calciu și vitamina D, pentru a mentine densitatea oaselor.

 

Se recomanda 1.200 de miligrame (mg) de calciu pe zi pentru femeile de peste 50 de ani si bărbații și peste 70, și 600 de unități internaționale (UI) de vitamina D.

 

Marea intrebare este: Ajuta aceste suplimente la mentinerea densitatii osoase?

 

E posibil să nu, în conformitate cu două articole publicate în septembrie 2015, în British Medical Journal (BMJ).

 

Prima lucrare a examinat 59 de studii privind impactul de a obține suplimentare de calciu din alimente sau suplimente asupra densității minerale osoase.

 

Extra calciul a produs creșteri mici ale densității mineral osoase pentru primul sau al doilea an, dar această schimbare s-a dovedit a fi puțin probabila pentru a reduce riscul de fractură osoasă (consecința cea mai de temut a osteoporozei).

 

Al doilea articol BMJ a abordat direct problema prevenirii fracturilor osoase.

 

Cercetatorii au analizat studii care au investigat impactul calciului in dieta, laptele și alte produse lactate, precum și suplimentele de calciu asupra riscului de fracturi la femeile peste 50 de ani.

 

Concluzia lor?

 

Nici una dintre aceste intervenții nu asigura protecție apreciabilă împotriva fracturilor de oase. In plus, suplimentele de calciu pot provoca reacții adverse, incluzând constipație, evenimente cardiovasculare (inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral, si angina pectorala), si pietre la rinichi.

 

Deci, ce se poate face pentru a proteja oasele si pentru a evita durerea și neputința oaselor fragile, rupte?

 

După cum se dovedește, comportamentele omului prin care acesta pastreaza osul, de asemenea, ajuta si la prevenirea altor boli majore, cum ar fi bolile de inima si cancer. În plus față de a sta departe de tutun și de consumul exagerat de alcool, aici sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a păstra oasele in conditii bune.

 

ANGAJATI-VA ÎN EXERCITII DE SUSTINERE A GREUTATII

 

Exercitiile de greutate și exercițiile de consolidare musculara stimulează formarea osoasă și scade pierderea de masă osoasă a populatiei batrane.

 

Anumite activități de susținere a greutății includ:

 

  • Mers
  • Jogging
  • Saritul coardei
  • Urcatul scarilor
  • Schiat

 

Exercițiile de consolidare musculara (numite și de formare de rezistență), vă cer să lucrați împotriva greutățiilor suplimentare, cum ar fi greutăți libere, mașini de greutate, benzi elastice, si propriul corp (push-up-uri și bărbie-up-uri, de exemplu).

 

Dacă sunteți un pasionat de yoga, vei fi bucuros să stii că un studiu lung de 10 ani, a aratat ca o durata de 12 minute de yoga de zi cu zi , creste densitatea mineral osoasa la nivelul coloanei vertebrale, femurului (osul coapsei ), și, eventual, șoldurilor.

 

Dacă aveți deja osteoporoza sau orice altă afecțiune cronică, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a sari pe banda de alergare.

 

Dacă aveți osteoporoză în coloana vertebrala, evitati ridicarea de obiecte grele, abdomenele “crunch” și orice activități care implică îndoire extremă sau răsucire.

 

CONSUMATI LEGUME ȘI ALIMENTE FERMENTATE

 

O dieta cu multe fructe si legume contine o serie de elemente nutritive prietenoase pentru oase, inclusiv calciu, magneziu, potasiu, vitamina K, vitamina C, si proteine. Legumele, de asemenea, agenți antioxidanți și anti-inflamatorii, combat inflamația și stresul oxidativ, respectiv două condiții celulare asociate cu îmbătrânirea și multe boli cronice, inclusiv osteoporoza.

 

Cercetările au legat, de asemenea, consumul mai mare de fructe si legume, cu o mai bună structura a masei osoase.

 

Un studiu suedez publicat în 2015 a demonstrat ca cei care au evitat alimentele vegetale, au avut o rată de 88% mai mare de fracturi de sold, comparativ cu persoanele care au consumat cinci portii pe zi de fructe și legume.

 

Alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul, varza acră, și kimchi, pot de asemenea afecta în mod pozitiv oasele. Acestea contin probiotice (microorganisme vii, în principal bacterii), cu beneficii pentru sanatate, iar acesti microbi “buni” colonizează tractul intestinal, si ajuta de asemenea alte parti ale corpului.

 

Animalele crescute într-un mediu fără germeni, astfel încât acestea nu vor avea microorganisme intestinale își pierd oasele mai repede decât cele intr-un mediu normal cu microbi, sanatosi.

 

Cercetarea preliminară la animalele de laborator indică faptul că suplimentele probiotice și produsele lactate fermentate cresc densitatea mineral osoasă.

 

DORMITI MAI MULT

 

Un studiu publicat în 2015 în Jurnalul de Geriatrie al Societatii Americane a constatat ca barbatii si femeile de peste 50 de ani care au dormit mai puțin de șase ore pe noapte, au un risc crescut de osteoporoza.

 

Cei mai multi adulti au nevoie de sapte pana la opt ore de somn pentru a se trezi odihniti.